Historie

Al in 2000 is het idee geboren om een dierenweide te realiseren in de omgeving bij het nieuw te bouwen zorgcentrum. Op 2 oktober 2009 is de Stichting Dierenweide Oostergast opgericht.

Dankzij de medewerking en vooral de inzet van velen, kon de dierenweide op 22 september 2011 geopend worden. De opening vond plaats door Bertus Fennema de toen al oud burgemeester van Zuidhorn.

Na een actie om namen in te sturen voor de dierenweide werd uit 25 inzendingen de naam “Zonneweide” gekozen. Dit als aanvulling op de naam Dierenweide Oostergast. De naam zonneweide was ingestuurd door Tina van Duinen en Niels Jager en past bij de namen van de straten in de Oostergast en geeft tevens de betrokkenheid aan met het nabij gelegen zorgcentrum het Zonnehuis.

Een belangrijk onderdeel van de exploitatie is de samenwerkingsovereenkomst met Stichting de Zijlen. De overeenkomst behelst dat de Zijlen bij de start binnen de locatie van de Dierenweide een werkplek met de naam Zodiac heeft geopend. Op deze plek vinden, tot de dag van vandaag, mensen met een verstandelijke beperking een werkplek met het verzorgen van dieren.

In de volgende jaren werd steeds meer duidelijk dat het een goede keus is geweest om op deze plaats een Dierenweide te starten. Naast de bezoekers vanuit het Zonnehuis weten ook veel ouders met (jonge) kinderen de dierenweide te vinden.

In 2015 werd er een nieuw buitenverblijf gemaakt voor de konijnen. Deze z.g. konijnenheuvel biedt de mogelijkheid om ook als het gebouw gesloten is deze dieren te zien.