Het laatste (dieren)nieuws vind je hier (bijgewerkt september 2020)


Stand van zaken Corona maatregelen

Het gebouw van de Dierenweide moet helaas nog gesloten blijven. We hebben begin september weer een evaluatie gemaakt of er mogelijkheden te bedenken zijn om aangepast open te gaan. Helaas lukt het ons niet een vorm te vinden waarbij wij de veiligheid van zowel cliënten van de Zijlen als onze kwetsbare bezoekers vanuit het Zonnehuis kunnen waarborgen. Dit geldt ook voor de vrijwilligers die de openstelling in het weekend verzorgen.

Jammer, maar gelukkig is er buiten het gebouw veel te zien en we gaan er vanuit dat we volgend jaar weer open gaan.

Nieuwe papegaai Tommie!

In het voorjaar kregen we via mensen van de Zijlen te horen dat iemand uit Kollum ons een pasgeboren papegaai wilde schenken. Hij had goede contacten met mensen van de Zijlen en vond dat er vooral voor de cliënten weer een papegaai moest komen. We hebben direct contact gezocht en dit heeft er in geresulteerd dat papegaai Tommie maandag 14 september bij ons is gekomen. Het is net als overleden Kobus een grijze roodstaart papegaai. We hopen dat Tommie zich snel thuis zal gaan voelen bij ons.

Stand van zaken projecten


Nieuw papegaaienverblijf:
Tommie kon direct intrek nemen in de nieuwe grote voli
ère.  De achterwand van het verblijf is prachtig geschilderd door Frouwina Bloem.

Zoals eerder vermeld heeft Wim van Rijswijk, onze fondswerver binnen het bestuur, bijdragen kunnen regelen van Stichting Steunfonds Christelijke Sociale Arbeid (CSA) in Groningen, Het Dr. C.J. Vaillant Fonds van de Landelijke Vereniging van Crematoria in Almere en van aannemer Plegt-Vos in Assen. Dit geeft ons een fijn gevoel.

Door de komst van de volieren hebben we de binnen indeling van het gebouw wat moeten aanpassen. Zo krijgen de chinchilla's een nieuwe plek boven de cavia's en alle voertonnen zijn vervangen door weggewerkte voorbakken. Ook proberen we het verblijf van de waterschildpad te verfraaien. De verwachting is dat allesin de loop van oktober klaar is.

Renovatie konijnenheuvel
Het nieuwe konijnenverblijf is klaar, inclusief een sproei-installatie. Het is een complete metamorfose geworden. Dit met grote dank aan Nico, die hier met hart en ziel aan heeft gewerkt. Hij mag dan ook met recht trots zijn op het resultaat.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door een belangrijke financiele bijdrage van Gea en Sieb Koopman, aangevuld met bijdragen "in natura" van bouwbedrijf Hoekstra, Hummel Tuintotaal, Kok-Dekker Hoveniers en Tuincentrum Frank Meester en Voliërebouw Aduard. Wij zijn ze hiervoor erg dankbaar!

Werven fondsen en donateurs:
Hoewel we door de corona-maatregelen niet actief zijn gaan werven, hebben we wel het plan om een wandbord in de hal te maken tot uitvoering gebracht. Ook zijn er al sponsoren die een 'beest' hebben gekozen. We gaan er verder aan werken en hopen dat het bord snel vol zal hangen.

Projecten die op de planning staan

 

*Nieuwe aanpak voeren van de weidedieren

Superleuk voor kinderen! We gaan het mogelijk maken dat bezoekers dieren kunnen voeren. Het is op dit moment verboden. Maar verbieden werkt niet is gebleken. Daarom hebben we bedacht om voer gratis beschikbaar te gaan stellen (via een soort uitgiftestation). We rekenen hierbij wel op een beetje solidariteit en wie voer pakt is of wordt donateur. De foto hieronder is een voorbeeld van een uitgiftestation. Waar het komt en hoe het er werkelijk uit komt te zien gaan we nog bekijken.

Update: Dit project vergt nog wat uitzoekwerk, met name met betrekking tot de financiën,

 

*Kinderspeeltoestel(len)

Lastig... er zijn zeker mogelijkheden, maar er zit veel papierwerk aan vast. Zo moeten er bewijsbaar regelmatige inspecties en onderhoud plaatsvinden. En misschien zijn er nog meer eisen als we er verder induiken.  De prijzen zijn ook fors; 1 toestel kost al gauw € 500 tot € 1500 en daarnaast moet een toestel voorzien zijn van een keurmerk, wat ook geld kost.
Dus zelf “zo maar” een wipkip o.i.d. plaatsen is misschien toch niet zo’n goed plan.

Wij zijn daarom eerst maar eens in overleg gegaan met de gemeente. De gemeente wil wel meewerken aan een groter plan om een soort speeltuin te maken naast de Dierenweide, inclusief een speelmogelijkheid in het bosje achter de Dierenweide. Echter heeft de gemeente daarbij gelijk al aangegeven dat wij dit zelf moeten bekostigen. Onze inschatting is dus dat dit zeker iets wordt van lange adem en dat de uitkomst niet voorspelbaar is.

Update: dit gaat moeizaam. We wachten op betere tijden en zullen dan de Gemeente weer eens benaderen.

*Het plaatsen van een waterpomp en drinkbak

Ook erg leuk voor kinderen: we kijken naar de mogelijkheden voor het plaatsen van een ouderwetse handpomp bij de weidedieren. De afvoer van de pomp zou dan naar een drinkbak wat verderop in de wei kunnen lopen. De kinderen  kunnen dan deze drinkbak vullen. Is de bak vol dan loopt het water via een overloop naar het riool. De pomp moet wel op een eigen bron zijn aangesloten, Een toepassing met een regenwatertank is te gevaarlijk met kans op legionella besmetting.

Het plan is waarschijnlijk technisch wel haalbaar en gaan we verder uitzoeken. Het resultaat van dit onderzoek zal een goede inschatting mogelijk maken van de kosten.  Als we die weten moet er nog geld gevonden worden (donatuers, sponsoren en aangevuld met gulle gevers). Het verleden heeft aangetoond dat we op dat vlak optimistisch mogen zijn. Wordt vervolgd.

Update: er blijken veel beperkingen te zijn. Bij navraag blijkt het grondwater onder de Dierenweide zo diep te zitten dat een pomp die grondwater kan oppompen niet haalbaar is.
Dan blijft over om hemelwater te gebruiken. Dat plan wordt nu verder uitgewerkt, maar zal door voorschriften met betrekking tot onder andere legionella-besmetting duur gaan worden.